Lyftestenen på Hoppet
Publicerat av poul den 17 februari 2017 12:08
Det var längesen någon lyfte Lyftestenen till minst midjehöjd på hembygdsgården Hoppet, ett riktigt mandomsprov!

Vi vet inte varifrån Lyftestenen här på Hoppet kommer ifrån, men den har legat där länge.

I det gamla bondesamhället högaktades fysisk styrka. För drängar och annat mansfolk fanns flera ”prov” för att bevisa styrka. Ett exempel var drängalyft, ovala stenblock med hög vikt, som riktiga karlar skulle orka lyfta.


Krafter: DRÄNGASTEN - LYFTESTEN
Vill du pröva dina krafter som man gjorde förr, för att testa din egen styrka eller imponera på någon annan ska du åka till Hoppet för där ligger en s k ”lyftesten eller drängasten”.

Du skall då lyfta en sådan sten, minst upp till midjehöjd eller allra helst upp till brösthöjd. Orkar du dessutom gå en liten cirkel på några meter då har du lyckats med det stora mandomsprovet.

Det berättas att man ibland, när man skulle anställa en ny dräng, testade honom med att lyfta en sten, som man visste vikten på, därav namnet, drängasten. Det påstås också att pigorna var mycket intresserade av drängarna/bondpojkarna och de som orkade lyfta hade bättre chanser på äktenskapsmarknaden. Det gällde att få en man som orkade med att försörja den kommande familjen.

Vanliga förr

Förr fanns det i varje socken en lyftesten vid ett vägskäl eller annan plats där man brukade samlas. Det var särskilt tunga, kompakta, släta och svårgreppade stenar som oftast vägde över hundra kilo. Om man förväntades att vara en riktig karl så skulle man vara stark, en förmåga som var viktig förr i det gamla bondesamhället, där de de flesta sysslor utfördes manuellt.

Framför Norra Åreda Kronogård, som varit gästgiveri ligger en annan drängasten, som vi vet vikten på, 112 kilo. Den har nog blivit lyft tusentals gånger eftersom det var en plats där forbönder och ungdomar samlades under flera decennier. En del fick väl ära och berömmelse men en del fick säkert också stå med skammen att inte vara en riktig karl. Åk dit och testa dig om du är en riktig karlakarl.

Finns det fler lyftestenar i Gårdsby socken som vi inte känner till, hör av dig till hembygdsföreningen: hembygd@gardsby.se

Text: Kjell Gustafsson, foto: Poul Kongstad


TIPS: Om du på mobilen inte ser menyn överst till vänster, vänd mobilen till liggande bildskärm

QR-länk till denna sida: