Historier i Helgaryds skola
Publicerat av poul den 07 december 2008 20:18
Gårdsby Hembygdsförening höstprogram 2008 avslutades med en berättarkväll i Helgaryds skola den 19 november. Glädjande nog hade 15 berättar- och lyssnarsugna personer slutit upp i höstmörkret.Vedkaminens hemtrevliga sprak spred en behaglig värme i den gamla skolsalen.
Kjell Gustafsson började med att läsa valda delar ur kåserier från 20-, 30-, 40-talet skrivna av medlemmar i föreningen Hvit Ljung. Det tycktes att de försökte överträffa varandra när det gällde att skriva på rim, antal sidor och underfundigheter. Bengt Gunnarsson som själv var med i föreningen, pratade om en del dråpligheter som utspelades i samband med arrangemang och fester.

Sedan var berättandet i full gång. Om hur det gick till på traktens dansbanor till mer eller mindre trovärdiga luffarhistorier. Kluriga och egensinniga gubbar och gummor både inom och utsocknes uppmärksammades. Original eller personlighet vad är skillnaden?Jag är övertygad om att det finns utrymme för flera sådana här trevliga berättarkvällar framöver – kom med du också nästa gång och bidra med dina historier från bygden.

/Tore Sandrell