Gårdsby-Sandsbro www.gardsby.se
23:00 Tisdag 18 Jun 2024
 
 
www.gardsby.se
Händer härnäst...
22/6Gudstjänst på gamla kyrkogård..
28/6Ny pubkväll i Gårdsby (GSR)..
3/7Barnteater med café på Hoppet ..
13/7Drängalyft på Hoppet (Hbf)..
Navigation
Kontakt
GårdsbyBladen
Hembygdsportal Gårdsby
Utflyktskartor
Busstider hållplats
Strömavbrott
Webb-kamera
Gårdsby-väder 10 d
Gårdsbyvädret nu
Kolla eldningsförbud
Artiklar
Länkar
Sök
Nyaste artiklar
Grupper på Hoppet
2 Köp hembygdsböck...
Kulturrundor i Gårdsby
3 Hembygdsfest Gårdsby
Bättre cykelväg i ...
Logga in
Användarnamn

LösenordFörlorat lösenordet?
Begär ett nytt här.
Gårdsby Säteri historia del 2, 1790-1847

Karls söner övertog 1842 Gårdsby och skulder

Till sist ledsnade han att årligen betala dessa räntor till Lantbruksakademien och vid ett besök i Växjö lyckades han övertala Carl Rappes båda äldsta bröder, Fredrik och Johan, att 1842 överta gården mot att de också övertog alla skulder. Han skrev då sannolikt av en del av de fordringar han hade i gården.

Carl Fredrik var gift med Götilda Tegnér. Det är väl knappast troligt att någon av bröderna hade några illusioner att kunna behålla gården någon längre tid. De hade upplevt för mycket av faderns svårigheter.
Båda bröderna hade sina yrken att sköta och ingen var kapabel att själv förvalta egendomen. Den inspektor de tillsatte att förvalta gården var ej heller av den kvalitet att avkastningen kunde betala räntorna. Det är dock förvånande att erfara, att den gård, som fadern skapat av 4 särskilda hemman och gjort till traktens förnämsta och största egendom, ej kunde avkasta så mycket att skuldräntorna kunde betalas.

År 1847 önskade brodern frigöra sig från sitt delägareskap och Fredrik blev ensam ägare mot att brodern tecknade borgen för lånens fullgörande.

När Carl Fredrik ett år senare hos Biskop Tegnér träffade Hovmarskalken Greve Gustaf Hamilton blev detta avgörande för Gårdsbys framtid. Denne greve Hamilton tillhörde denna grupp av jorddrottar som hade en allmän jordhunger och förvärvade egendomar så snart fördelaktiga tillfällen yppade sig. Han var ägare till Barsebäck i Skåne och hade fastigheter litet här och var i Skåne och Kronobergs län. Han hade släktingar på Huseby och redan 1839 hade han förvärvat Rapparnas gamla stamgods Vartorp. Gårdsby var honom ej heller obekant, ty redan 1825 hade han gästat Carl Rappe med hela sin familj. Märkligt nog är detta intaget i kyrkoboken, utan att varken in- eller utflyttningsdag är angiven.
Sida 8 av 8 << < 5 6 7 8
 
Bekämpa Spammen! Klicka här!


DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)